Legyen szó egy rövidebb utazásról vagy egy egyhetes nyaralásról a gyermekekkel való autózás nem kevés előkészületet igényel. Tapasztalt szülőként már rutinosak vagyunk az úticsomagok összeállításában, tudjuk, hogy érdemes listát írni és mindenre is gondolni, de még így is adódhatnak nem várt fordulatok.  Minél hosszabb az út, annál valószínűbb, hogy a gyerekek unatkozni fognak, éhesek lesznek és mindent ki fognak találni, hogy próbára tegyék a felnőttek türelmét.

Az autós utazás azért nagyon sok szabadságot ad azáltal, hogy Ön szabja meg hogy az utazás során mi történjen, eldöntheti mikor tartanak egy kis pihenőt, egy hosszabb út esetén beiktatnak - e egy éjszaka pihenést. A szállítandó holmik mennyiségének csak a csomagtartó mérete szab határt, át kell gondolni mi kerüljön a csomagtartóba és mi legyen elérhető közelségben útközben is. Mindenképpen az utastérbe kerüljön pl. a pelenka, cumisüveg vagy kulacs, szendvicsek és persze a figyelemlekötő játékok, tablett stb. Annak érdekében, hogy a legfiatalabb utasok is élvezhessék az autóban töltött időt, mindenképpen szánjon egy kis időt az utazás megtervezésére és a felkészülésre.


Legjobb időpont az utazásra

Ha zavartalanul szeretne vezetni minél kevesebb pihenő beiktatásával, úgy hogy a kis utasok szórakoztatására se kelljen folyamatosan odafigyelni, akkor a legjobb időpont, ha éjszaka indulunk útnak. Így elkerülhetőek a forgalmi dugók, nyári napokon pedig a kánikula. Azonban ha Önnek problémát okoz az éjszakai koncentrálás, akkor semmiképpen se ezt az időpontot válassza. 

Az első néhány kora reggeli óra legalább olyan alkalmas az utazásra, mint az éjszaka közepe. Nincs forgalom és nincs magas hőmérséklet. Ugyanakkor a gyermek valószínűleg aludni fog legalább az utazás első részében.


Tökéletes szervezés

Amennyiben a gyerekek nem alszanak utazás közben, számolnunk kell vele, hogy több kisebb nagyobb pihenőt kell beiktatnunk. Érdemes kisebb, nyugodtabb parkolókat választani, ahol csendesebb a környezet. Néhány parkoló kínál pihenésre alkalmas padokat, asztalokat vagy akár mini játszóteret is. Jót tesz a gyerekeknek, ha egy kis mozgással, futkározással felfrissülhetnek.

Amennyiben egy távolabbi úticélt választottunk, célszerű éjszakára megszállni valahol. Ilyen esetekben praktikus lehet úgy tervezni a szállásfoglalást, hogy az ottani rövid tartózkodás ideje alatt jusson idő egy kis városnézésre is, hogy minél több élménnyel térjünk majd haza. 

A gyerekek érdekében inkább egy nyugodtabb környezetet válasszunk nyaralási célpontként, elkerülve a forgatagot és az aktív éjszakai élet nyüzsgését.

Még a látszólag legtökéletesebb tervezéssel sem lehet felkészülni minden felmerülő problémára. Nem érdemes kompromisszumok nélkül ragaszkodni a tervekhez, rugalmasabb hozzáállással mindenki jól fogja magát érezni. 

Az autó előkészítése az utazásra

Elsőként megfelelően fel kell készíteni a gyerekek számára az autó hátsó üléseit, ahol utazni fognak. Szükség lesz biztonsági gyermekülésre, amely tökéletes állapotban van és a gyerek számára kényelmes. Magát a hátsó ülést érdemes a gyerek számára kellemes érintésű, de könnyen tisztítható takaróval leteríteni. Így a kárpitot is óvhatjuk az esetlegesen leejtett nasi darabkáktól, szennyeződésektől. 

Tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire praktikus egy olyan rendszerező, ami a háttámlára rögzíthető és rekeszeiben/zsebeiben minden szükséges holmi (pl. pelenka, száraz és nedves törlőkendő, víz (akár kézmosáshoz is jó), antibakteriális gél, ruházat, takaró, elsősegélykészlet, különböző italok és harapnivalók, változatos játékok) jól átláthatóan és hozzáférhetően elrendezhetőek. Bármire szükség van, nem kell parkolót keresni és az egész csomagtartót felforgatni. 

Egyes háttámlavédők biztosítják, hogy hordozható médialejátszót (pl. tablettet) is biztonságosan rögzíthessünk bennük, így utazás közben mesefilmeket is tudnak nézni a gyerekek anélkül, hogy lefelé hajtott fejjel nyomkodnák ezeket a szerkezeteket. 


A FreeOn autósülés háttámla rendszerezők lehetővé teszik az autóban a függőleges helykihasználás maximalizálását.


Ne egyszerre adjuk oda a gyereknek az összes játékot, mert unatkozni fognak mielőtt elérjük az úticélt. Csecsemőknek készítsünk tartalék cumit, cumisüveget, rágókát, csörgőt, krémeket, úti tisztálkodó szereket. 

A gyerek autósülés kicsi utasai menet közben sokszor az autóban étkeznek, kicsi lábacskáikkal az előttük lévő ülések háttámláját is könnyen összekenhetik. Erre egy nagyon praktikus és gyerekbarát megoldást kínálnak az állatmintás háttámlavédők, mert lekötik a gyerekek figyelmét, vízálló anyaguk megóvja az ülést a szennyeződésektől, foltoktól. Rögzítésük egyszerű, nedves törlőkendővel könnyen tisztítható. 


FreeOn háttámlavédők elefántos és vonatos

FreeOn iPad autósülés háttámla és babakocsi rendező 3 az 1-ben nem csak az autóban használható, de összehajtva babakocsira rögzíthető kistáskaként is funkcionál, amiben a pelenkázáshoz és a baba ellátásához szükséges kellékeket is magukkal vihetik benne a szülők. 


FreeON iPad autóülés háttámla és babakocsi rendező


A menetiránynak háttal elhelyezett gyereküléseknél értékelni fogjuk a baba visszapillantó tükröt, mert segíti, hogy folyamatosan figyelemmel tudjuk kísérni a kicsiket utazás közben. A LED-es babavisszapillantó távirányítóval könnyen ki- és bekapcsolható : FreeON LED-es baba visszapillantó tükör

Az erős fény miatt szükség lehet árnyékolásra is. Amennyiben nincsenek az autóban beépített árnyékolók, érdemes beszerezni függönyt vagy napellenzőt az oldalablakokra. 

Egy gyerek utazópárna beszerzése is nagyon hasznos, ha a gyerekülésbe nincs beépítve. Készítsük elő a gyerekek kedvenc meséit, plüsseit, hangoskönyveket vagy olyan mesekönyvet, amelyekből felolvashatunk az út során. 

A vezetési stílusunkat igazítsuk kicsi utasainkhoz, fokozatosan gyorsítsunk, finoman fékezzünk, ezzel is csökkentjük a gyerekek fizikai megterhelését.

A gyerekekkel való utazás kihívásokkal teli, de a családdal töltött idő a legértékesebb.