Végigrohantok a legközelebbi üzletben, és leemelitek a polcról a legelső iskolatáskát, ami kicsit is elnyeri a gyerkőc tetszését. Nem jó taktika! Ha azt szeretnéd, hogy csemetéd örömmel és egészséggel viselje, ennél kicsivel több erőfeszítésre lesz szükség. Gondolj csak bele - ha az elsős iskolatáska nagyobb körültekintéssel kerül kiválasztásra, hosszú távon időt és pénzt spórolhatsz,  hiszen az legalább két tanéven át kiszolgálja majd az igényeiteket.

     #1 Kezdd a méret meghatározásával

Az iskolatáska megvásárlásának legelső lépése a megfelelő méret meghatározása. Ha túlságosan kicsi, félő, hogy nem lesz mindennek helye. Viszont ha az ideálisnál jóval nagyobb, az rengeteg kényelmetlenséget okozhat a gyerkőc számára. A „majd belenő” mentalitás ez esetben felejtős. Ráadásul egy óriási teletömködött táska előbb-utóbb biztosan hátproblémákhoz vezet. 

A kifejezetten első osztályosoknak szánt modellek a hagyományos hátizsákoktól kisebbek, de azért itt is előfordulnak eltérések. A méret meghatározásánál azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy bent lehet-e hagyni az iskolában a tankönyveket, vagy minden egyes nap cipelni kell őket.

     #2 Kényelmes, gerincbarát kialakítás – Az ergonomikus iskolatáska

A gerincre és a vállakra helytelenül nehezedő súly kedvezőtlen hatással lehet a hátizomzat fejlődésére. Az aránytalan terhelés – főként mozgásszegény életmóddal kombinálva – végül állandósult rossz testtartás kialakulásához vezethet. 

Harmadik osztályig leginkább a merev falú (vagy legalább merevített hátlappal rendelkező) iskolatáskák ajánlottak a keskenyebb kivitel és a könnyebb pakolhatóság miatt. Az ergonomikus iskolatáska (más néven anatómiai iskolatáska) lényege, hogy tökéletesen illeszkedik a test vonalához, és egyenletesen osztja el a súlyt a gerincoszlopon. Széles, puha, állítható vállpánttal és gyakran párnázott hátrésszel rendelkezik.

     #3 Pakolhatóság, rendszerezhetőség

Egy jól pakolható iskolatáskában a legkülönbözőbb méretű füzetek, könyvek és mappák is kényelmesen elférnek. Minimum két rekeszre mindenképpen szükségetek lesz. A praktikus zsebek, tartók és elválasztók megkönnyítik a mindennapokat és megakadályozzák, hogy hamar eluralkodjon a káosz. 

Az első zsebbe például szuperül elfér a tolltartó és az üzenőfüzet. Az egyik oldalzsebbe kerülhet a kulacs, ami így mindig kéznél lesz. Jól jön, ha van egy olyan rekesz, amibe a tankszerektől és könyvektől elkülönítve bepakolható a tízórais doboz. Előre szólunk, hogy gyümölcsöknek - különösen a banánnak és a körtének - megvan az a jó szokása, hogy hajlamosak félig megevett állapotban ide-oda csellengeni a táskában, ha nincs egy fix rekeszük.

     #4 Elsős iskolatáska pehelysúlyú kivitelben

A táska súlya lényeges szempont, hiszen az pluszban hozzáadódik a cipelendő teherhez. A megfelelő iskolatáska első osztályosoknak nem nyomhat többet 1-1,5 kg-nál.

Amikor nem lehet bent hagyni a táskát az iskolában, vagy a család nem autóval közlekedik, már néhány gramm is sokat számít. Ezért ilyenkor mindenképpen arra kell törekednetek, hogy egy pehelykönnyű modellre essen a választásotok. A táska bepakolt állapotában a gyerek testtömegének ~ 15%-át semmiképpen se haladja meg! További súlycsökkentő trükk például az, ha kemény kivitel helyett puha fedelű mappákat és füzeteket vásároltok.


>> A Bebego webáruházban rengeteg pehelysúlyú ergonomikus iskolatáska közül válogathattok <<


     #5 Az ördög a részletekben rejlik

A mai modern iskolatáskák számos praktikus extrával vannak felszerelve. Például egy állítható derékpánt nagyon hasznos tud lenni, ami a súly egy részét a vállakról a csípőre helyezi át.

A fényvisszaverő részletek nem csak mókásak, hanem a láthatóság révén garantálják a kicsik biztonságát. A megerősített fogantyú szinte minden elsős iskolatáska kötelező eleme, ami lehetővé teszi a kézben való hordozást. Ha gyakran előfordul, hogy a táska a fogason „landol”, textil akasztófülre is szükség lehet.

#6 Könnyű tisztíthatóság

Szendvicsmorzsa, kiömlött kakaó, elkóborolt banán, titokzatos eredetű sárfoltok. Sokszor nem kell hozzá egy teljes nap, hogy az elsős iskolatáska kívül-belül tisztításra szoruljon. 

Ezért kizárólag olyan anyag jöhet szóba, ami meleg vizes szivaccsal mosható, finoman dörzsölhető, esetleg a mosógépbe is betehető. A vízállóság, vagy a vízlepergetős, gyorsan száradó kivitel szintén a lista élén kell, hogy szerepeljen.

     #7 A dizájn is fontos szempont

A legtöbben nosztalgiával gondolunk vissza a legelső iskolatáskánkra. Valószínűleg Te sem a speciális rekeszekre vagy a szuper ergonomikus kialakításra emlékszel. 

Fontos, hogy a gyerkőc a táskát örömmel viselje, ezért a dizájn sem elhanyagolható tényező. Unikornis, dinoszaurusz, kutyus, kiscica. Bármi is legyen a csemetéd kedvence, nálunk biztosan megtalálod!

Most, hogy megismerted az elsős iskolatáska kiválasztásának legfontosabb szempontjait, már gyerekjáték lesz beszerezni a tökéletes darabot.

Vásárolj webáruházunkban egyszerűen, kényelmesen, néhány kattintással.