Gyermek futóbicikli vásárlása belépő a biciklizés világába. Annak érdekében, hogy a gyermek számára igazi élmény legyen ez a mozgásforma, érdemes megfontolni a cikkben felsorolt szempontokat. 

Mennyi idős korban ajánlott elkezdeni a futóbiciklizést?

A gyerek futóbiciklik általában 1-3 éves kor között ajánlottak, amikor a gyermek már elég erős ahhoz, hogy ülő helyzetben tudjon tartani és kezd érdeklődni a mozgás és az önállóság iránt. Fontos azonban megfigyelni a gyermek fejlődését és csak akkor elkezdeni a biciklizést, amikor már érdeklődik iránta.


Futóbiciklik 3 éves kortól

Hogyan kezdjük el, mire figyeljünk?

Válasszuk ki a megfelelő futóbiciklit, aminek a gyerek magasságához igazítható az ülése, hogy a gyermek kényelmesen tudjon rajta ülni és könnyen érje a talajt.

Kezdetben válasszunk egy sík, zárt területet, ahol a gyermek biztonságosan próbálkozhat a biciklizéssel. A legkisebbeknek készült futóbicikliknek három kereke van, ezért nagyon kicsi az esélye annak, hogy elesnének vele a gyerekek. A kétkerekű futóbicikliknek nagyobbak a kerekei, gyorsabban is lehet velük haladni, ezért eleinte helyezzünk el párnákat, esetleg puha alátéteket, hogy ha esetleg nehezebben mennek az első lépések és felborul a kis jármű, akkor a puha felületek enyhítsék a sérüléseket.

Legyünk türelmesek és bátorítsuk a gyermeket! Segítsünk neki megérteni, hogyan kell ülni a biciklin, és hogyan mozgassa a lábait a lendületért.

Ha van lehetőségünk, mutassunk neki példát. Ha a gyermek látja, hogy mi is szívesen biciklizünk, akkor könnyebben követi majd a példát.

A futóbiciklizés több okból is jelentős szerepet játszik a hagyományos kerékpározás könnyebb megtanulásában és előkészítésében


Kidwell Pico futóbiciklik

  1. Egyensúlyérzék fejlesztése: A futóbicikli használata segít a gyermeknek kialakítani az egyensúlyérzékét, mivel a biciklin való egyensúlyozás alapvető készség a sikeres biciklizéshez. Amikor a gyerek futóbiciklizik, megtanulja, hogyan kell egyensúlyozni anélkül, hogy a pedálokat használná.
  2. Motoros készségek fejlesztése: A futóbiciklizés során a gyermek fokozatosan megtanulja irányítani és mozgatni a biciklit, ami később segíti a pedálos bicikli irányításának megtanulását is. Ezek a motoros készségek magában foglalják a kormányzást, az irányváltásokat és a sebesség szabályozását. 
  3. Önbizalom növelése: Amikor a gyermek megtanul futóbiciklizni, egyre magabiztosabb lesz a mozgásában és az önállóságában. Ez az önbizalom segít neki abban, hogy ne féljen kipróbálni a hagyományos pedálos biciklit és könnyebben megbirkózzon a kihívásokkal.
  4. Közlekedési szabályok és biztonság: Mivel a futóbicikli használatakor a gyermek már részt vesz a kerékpározás folyamatában, könnyebb számára megérteni és alkalmazni a közlekedési szabályokat és a biztonsági előírásokat. Ez fontos alap a biztonságos biciklizés megtanulásához és gyakorlásához.


Rebel futóbiciklik

Összességében a futóbicikli használata ideális módja annak, hogy a gyermek felkészüljön a hagyományos kerékpározásra. A gyerek futóbiciklik segítenek a gyermeknek felfedezni a mozgás és az önállóság világát. Ha odafigyelünk gyermekünk jelzéseire és türelmesen támogatjuk, akkor a biciklizés egy igazi családi élménnyé fog válni.