Az autós gyerekülés a szülők egyik legfontosabb befektetése, mellesleg használata kötelező ha a gyermek magassága nem éri el a 135 centimétert.

A gyermekülések választéka meglehetősen nagy, így nem csoda, ha a szülők elbizonytalanodnak, amikor autós gyerekülés vásárlására kerül sor. Fontos körbejárni ezt a témát, mert a babaülés, majd később a gyermekülés biztonsága kulcsfontosságú kérdés a szülők számára. Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket, hogy könnyen boldoguljon a megfelelő modell kiválasztásával. 

Gyerekülés teszteknél általában a német autóklub (ADAC) által végzett teszteket tekintik mérvadónak. A biztonsági tesztelések során egyértelműen megállapították, hogy az Isofix bázisállomással felszerelt gyerekülések sokkal jobban teljesítenek, mint az autó biztonsági övével rögzített ülések.

Mielőtt vásárol, érdemes a gyereküléseket az egész családdal együtt tesztelni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyermekülés megfelelően illeszkedik-e az autóba. Nem minden gyerekülés fér el minden autóban. Főleg a régebbi járműveknél adódhatnak gondok az Isofix konzollal vagy a biztonsági öv kedvezőtlen magasságával.


Hol van a legbiztonságosabb hely az autóban a gyermek számára?

A hátsó ülésen menetiránynak háttal elhelyezett gyerekülés nyújtja a legnagyobb védelmet ütközés esetén, ezért újszülött kortól 15 hónapos korig mindenképpen ajánlott így elhelyezni a gyerekülést, egyes ajánlások szerint 3 éves korig is érdemes ezt betartani. A fő ok: ha ütközéskor a fej előrehajlik, a gyermek nyaka nem tud ellenállni az erőknek, így sokkal nagyobb a sérülés veszélye, mintha menetiránynak háttal utazik. 


Amerikai balesetkutatók szerint a halálos sérülések kockázata a jármű hátuljában 27 százalékkal alacsonyabb, mint az elején. Ennek ellenére gyakran látni olyan szülőket, akik a jármű első utasülésén helyezik el a gyermekülést menetiránynak háttal, gyakran a légzsák bekapcsolt állapotában is. Ez nagyon veszélyes. A legtöbb baleset frontbaleset. Az aktivált légzsák a tényleges baleset hatásai mellett a gyermek életét is veszélyezteti. Az első ülést ezért csak a legnagyobb vészhelyzetben szabad használni a babaüléshez és akkor is csak kikapcsolt légzsák mellett.


Mik a tipikus hibák a gyermekülés beszerelésekor?

Egy jó autósülés életeket menthet baleset esetén, és megóvhatja gyermekét a súlyos sérülésektől,  feltéve, ha megfelelően használják. A TÜV pontosan erre figyelmeztet, mert ezzel sok szülőnek vannak nehézségei és gyermekülések akár 50 százalékát helytelenül használják. 

Tipikus hibák:

  • A gyerekeket túl korán kezdik el babahordozó helyett gyerekülésben szállítani, illetve menetirány szerint ültetni. 
  • A gyerekülés nem megfelelő rögzítése is gyakori hiba.
  • A biztonsági övvel rögzített ülések gyakran túl lazán vannak bekötve. A gyerekek becsatolásánál az is fontos, hogy az övek kellően feszesek legyenek, ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy ütközéskor a gyermek kicsúszik a biztonsági övből. Akkor van jól beállítva a biztonsági öv, ha a  gyermek és a biztonsági öv közé a kinyújtott ujjaink is csak nagyon nehezen férhetnek be.


Milyen előnyei vannak az Isofixnek?

Az övvel való rögzítéssel ellentétben az Isofix sokkal könnyebben és kényelmesebben használható. Az Isofix-es  gyermekülés közvetlenül az autó karosszériájához rögzíthető az ülésen lévő fém hurkok segítségével, rögzítési hibák szinte lehetetlenek. Jelentősen növeli a biztonságot, mert ütközés esetén az autó váza elnyeli az ütközési energiát.

Egyes babahordozókhoz biztosítanak még egy plusz rögzítőpontot az ún. Top Tether rögzítőövet, ami egy kiegészítő rögzítőpont az üléshez. 


Isofix rögzítőpanel és Top Tether rögzítőöv a Kidwell VENTURA gyerekülésnél

Az egyetlen hátrány: nem minden autó rendelkezik Isofix-szel, ez különösen igaz a régebbi járművekre. Éppen ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni egy Isofix rögzítésű gyerekülést – lehetőleg saját autóban és lehetőség szerint a gyerekkel együtt. 


Mennyi ideig kell a gyerekeknek autósülésben ülniük?

A KRESZ előírja, hogy hátsó ülésen 135 és elöl 150 centiméternél alacsonyabb gyermekeknek gyermekülést kell használniuk. A babahordozók, gyerekülések oldalirányú ütközésnél is megfelelő védelmet nyújtanak, az ülésmagasítók viszont nem. 

A megfelelő gyermekülést kiválasztásánál nem a gyerek magassága és életkora a meghatározó, hanem a súlya.

BABAHORDOZÓ 0-13 kg-ig vagy  GYEREKÜLÉS 0-36 kg-ig

A modern babahordozók a legnagyobb biztonságot nyújtják gyermekének, mivel megfelelnek  az ECE R44/04 EU szabványnak. Az állítható dőlésszög, az állítható fejtámla és a belső ülésszűkítő betét a legnagyobb kényelmet biztosítja gyermekének és támogatja a tökéletes ergonómiai pozíciót a kényelmes utazáshoz. 

Az ISOFIX bázisállomással felszerelt babahordozók egyszerűen és nagyon kényelmesen rögzíthetőek az autóhoz. Ez a rögzítő független a kocsi biztonsági övétől, így minden esetben elkerülhető a hibás rögzítés. 

Mindig menetiránynak háttal és lehetőleg a hátsó ülésen helyezze el, amennyiben újszülöttet vagy 15 hónaposnál kisebb gyermeket szállít. 


Kidwell VENTURA autós gyerekülés, sötétszürke-menta, 0-36 kg

Az 5 pontos rögzítés nagyfokú védelmet nyújt, rögzíti a gyermeket a két vállánál, csípőjénél és a két lába között is. Megakadályozza, hogy kicsússzon, illetve kiboruljon belőle. 


5 pontos biztonsági öv a Kidwell ORBIT gyerekülésnél, 0-36 kg

Nagyon fontos, hogy a fejet jól támassza meg a gyerekülés, ezért hogyha a gyermek feje túlér a hordozó tetején, akkor érdemes lecserélni autós gyerekülésre a babahordozót. 

AUTÓS GYERMEKÜLÉS 9-18 kg-ig vagy 9-36 kg-ig

Ebben a kategóriában kétfajta gyermekülés található, az egyik 5 pontos biztonsági övvel rögzíti a gyereket, a másik a gépjármű saját biztonsági övével egy védőpajzson keresztül. Az 5 pontos biztonsági öv puha, csúszásmentes profilozott párnákkal kényelmes, nem zavarja a gyerekeket az alvásban sem. 

A gyerekülés 5 pontos biztonsági öve gondoskodik arról, hogy gyermeke a lehető legnagyobb biztonságban legyen a gyerekülésben az utazások során. A biztonsági öveket és az ülést is mindig a legfeszesebbre kell beállítani a legnagyobb biztonság érdekében.

A Momi SafetyLux Isofix gyerekülés profilozott biztonsági öveit csúszásmentes puha párnákkal látták el, ezáltal nem csak biztonságos utazást, de kényelmet is nyújtanak a kis utasnak. 


Momi SafetyLux Isofix gyerekülés, 9-36 kg


AUTÓS GYERMEKÜLÉS 15-25 kg-ig vagy 15 – 36 kg-ig

Ilyenkor már legtöbbször a jármű 3 pontos biztonsági övét használjuk leginkább a gyerekülés bekötéséhez. Figyelni kell rá, hogy mindenképpen feszes legyen és az övfeszítő-automata is jól működjön. 

A gyerekek nagyon gyorsan nőnek, de a MoMi Quickfix erre is megoldást kínál. A fejtámla rugalmasan a gyermek igényeihez állítható. A magasabb gyerekek számára is kényelmessé tehetjük az utazást az gyermekülés háttámlájának eltávolításával. 

Bármelyik gyerekülés mellett is dönt, figyeljen arra, hogy az ECE tanúsítványa fel legyen tüntetve rajta.