Az adventi időszak mindannyiunk számára együtt jár az izgalommal és a várakozással. Készülnek az ünnepi dekorációk, az ajándékok szép csomagolásba kerülnek, de talán nincs olyan tradíció, amely annyira megérinti a gyerekek szívét, mint az adventi kalendáriumok.

Ez a hagyomány arra emlékeztet minket, hogy az ünnepi időszak valójában a családról, az örömről és a várakozás varázsáról szóljon. 

De vajon honnan ered ez a hagyomány és miért olyan különleges a gyerekek számára? Felfedjük a titkot és az adventi kalendáriumok néhány izgalmas típusát is bemutatjuk!

Az adventi időszak (latinul „adventus”, ami érkezést jelent) az év legnagyobb keresztény ünnepére, Jézus születésére (december 24-e estéjére) való felkészülés időszaka.

Az advent a karácsony előtti négy vasárnapot öleli fel a november 26-a utáni első vasárnaptól kezdve. Az adventi időszak december 24-én, naplemente után ér véget, ami a szenteste kezdetét jelenti.


Az Adventi kalendáriumok története

Az adventi kalendáriumok eredete valójában a 19. századig vezethető vissza. Az első ismert adventi kalendáriumot a németországi Gerhard Lang készítette 1904-ben. A Stuttgarter Zeitung újság betétlapjaként jelent meg karácsonyi naptára, aminek még nem voltak kinyitható kis ablakai, ehelyett egy kétoldalas lap volt, egyik oldalán 24 kép, a képek hátoldalán pedig egy-egy Lang által írt vers. December 24-én pedig a fehérbe öltözött gyermek Krisztus képét tarthatták kezükben a gyerekek.

Langot a gyermekkorában megélt adventi várakozás különleges élménye ösztönözte az alkotásra. Az ötlet hatalmas népszerűséget szerzett és azóta számos szebbnél-szebb és kreatív változata született.


Milyen típusai vannak?


Az adventi időszak megünneplése és az ajándékozás iránti vágy csodás kalendáriumok kialakulását eredményezte. Néhány népszerű példa:

  • Csokoládés adventi kalendáriumok: Ezek a klasszikus változatok minden gyerek kedvencei, hiszen minden nap egy édes kis meglepetést rejtenek. 
  • DIY Adventi Kalendárium: Kreatív szülők készíthetnek saját adventi kalendáriumot. Például 24 kis borítékba vagy dobozba rejthetnek apró ajándékokat és feladatokat is adhatnak a gyerekeknek, amelyeket minden nap meg kell oldani.
  • Koszorús adventi kalendárium: Minden nap egy kis dekorációs elemmel, gyertyával vagy apró ajándékkal egészül ki a koszorú. 
  • Lego adventi kalendárium: A Lego rajongóknak tökéletes választás. Minden nap egy újabb Lego építőelemmel gazdagodhatnak és így karácsonyra egy teljes kis Lego készlettel rendelkeznek majd. 


Adventi kalendáriumok a gyerekek kedvenc filmhőseivel 


Adventi naptárak gyerekeknek

A kedvenc mesefigurákkal díszített adventi kalendáriumok nagyon különlegesek, mert olyan ajándékokat rejtenek, amit a kedvencek képei dekorálnak. Pl. egy Mickie egeres kulcstartó, Pókemberes rajzsablonok, Jégvarázsos pecsétek, Mancs őrjáratos radírok, puzzle-k, Harry Potteres kifestők, dínós tollak, ragasztószalagok stb. 

Az ilyen kalendáriumok az ajándékok jellege miatt fejlesztik a kreativitást is, amit a karácsonyi ajándékok elkészítéséhez is fel lehet használni. Gyakorlatilag szórakoztatva segítik a gyerekeket az kreativitásuk kibontakoztatásában.


Miért vannak kiemelkedően jó hatással a gyerekekre? 

Az adventi kalendáriumok egyedülálló módon segítenek átélni az ünnepi időszak örömteli várakozását, lehetőséget adnak arra, hogy gyermekeink aktívan részt vegyenek a karácsonyi készülődésében és megértsék a karácsony üzenetét. 

Napról napra izgatottan nyitják ki a kis ajándékokat vagy csemegéket, az egész időszak tele van kíváncsisággal és varázslattal. Minden egyes ablak vagy fiók egy kis meglepetést rejt, legyen az egy apró csokoládé, egy színes matrica vagy egy kis játék. A gyerekek megtapasztalják a várakozás örömét miközben türelmesnek kell lenni és amiért minden nap jutalom jár. 

A család számára az együtt töltött idő, a vidám beszélgetések, az összetartozás érzése a legnagyobb karácsonyi ajándék, amit az adventi időszakban lehetőségünk van igazi odafigyeléssel, tudatosan átélni. 

Indítsátok idén az adventi készülődést egy varázslatos adventi kalendáriummal!